Uitleg van

Paralympische sporten

Omdat iedereen er bij hoort.

De sporten

01.

tafeltennis balletje

Ook mensen die niet goed kunnen zien, willen sporten. Goalball is voor hen uitgevonden. Alle deelnemers krijgen een zwart masker, zodat iedereen echt hetzelfde ziet. Daarna moesten ze blindelings een rubberen bal in elkaars doel gooien. Er is een bel om de bal te horen komen. Benieuwd hoe het eruit ziet?

02.

sport schieten

Zelfs als je blind bent, kun je met het geweer schieten en erop slaan. Schutters die niet goed kunnen zien, gebruiken geluid om hen te helpen. Naarmate de punt van hun luchtgeweer dichter bij het doel werd gericht, werd het geluid hoger. Ook op de andere Paralympische Spelen zijn er schietwedstrijden. Als er bijvoorbeeld iets mis gaat met je arm, kun je een opzetstuk krijgen.

03.

Rugby

Rugby is een vrij moeilijke sport. Als atleten in een rolstoel zitten, niet minder. In het verleden werd Paralympisch rugby zelfs killerball genoemd. Gelukkig kwam er eigenlijk niemand om het leven, maar in een spannende wedstrijd vlogen de rolstoelen alle kanten op. In onderstaande video kun je alle wedstrijden van een toernooi in Vancouver bekijken.

04.

Boccia

De boccia-sport is speciaal uitgevonden voor mensen die heel weinig met hun handen en voeten kunnen of hun hersenen erbij betrekken. Het doel is om zoveel mogelijk ballen van je eigen kleur, rood of blauw, zo dicht mogelijk bij de witte bal te krijgen. Een beetje zoals bowlen.

05.

Zwemmen

Bij zwemles leer je je benen en armen te gebruiken. Maar wat als je geen armen hebt? Of geen benen? Hoe zwem je dan? Dan sla je heel hard op de ledematen die je hebt. Er zijn ook speciale zwemwedstrijden voor blinden.